Biografi

Sven Erik Fernström, med artistnamnet Jerry Williams, född 15 april 1942 i Solna, är en svensk rocksångare. Han slog igenom som sångare i The Violents i början av 1960-talet och har därefter haft en lång solokarriär.

År 1963 var Jerry Williams tillsammans med The Violents förband åt The Beatles under dess Sverigeturné. När rockvågen tynade bort i slutet av 1960-talet spelade han in mer soul-influerad musik vilket kan höras i låten Keep On som blev en stor hit i Sverige 1969. Han återkom till den mer rock'n'roll-baserade musiken i början av 1970-talet och spelade med bandet Roadwork fram till början av 1980-talet. Under 1970-talet turnerade Williams även med gruppen The Telstars. År 1983 medverkade Williams i filmen G. Han har också medverkat i musikalen Cats.

Släppet av låten Did I Tell You och skivan JW 1989 innebar att Williams nådde ut till en bredare publik. Did I Tell You blev en stor hit och man gjorde även en musikvideo till den. Samtidigt satte Williams upp sin andra krogshow, Live på Börsen. Denna blev en publiksuccé och kördes i flera säsonger med totalt 167 föreställningar på Hamburger Börs i Stockholm.

Därefter har Williams satt upp flera krogshower, som exempelvis Live 'n Jive på Hamburger Börs 1999, Jerka på Stora teatern i Göteborg och på Göta Lejon i Stockholm 2002 och Ringside på Scalateatern i Stockholm 2005 och på Lorensbergsteatern i Göteborg 2006.

År 1985 fick Williams LO:s kulturstipendium och 1991 hamnade han på ett svenskt frimärke. Han uttalade redan på 1970-talet sitt stöd för dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna och säger sig fortfarande vara vänsteranhängare. År 1996 förlorade han över 3,5 miljoner kronor när hans ekonomiske rådgivare förskingrade pengarna.

Jerry Williams var sommarbarn i Björkulla utanför Töreboda i Västra Götalands län. Han var senare ensam pappa och sonen Johnny fick följa med på turnéerna. Han har alltid varit fåordig när det gäller sin familj, men han har varit gift med sin andra hustru sedan 1970-talet och de har två döttrar, Bianca Linn och Jennica My, samt tre barnbarn. Han brukar säga att han är "bosatt utanför stan", vilket betyder Täby utanför Stockholm.

Jerry Williams deltog som sommarpratare i "Sommar" i SR P1 den 5 augusti 2009. Våren 2010 gjordes ett konstprojekt om honom som visats bland annat på Göteborg konsthall och på olika gallerier. Detta fick stor uppmärksamhet i media. Under 2009 och 2010 har han kört showen Dynamite på Rondo i Göteborg och på Tyrol i Stockholm. Han har även varit en återkommande artist i Allsång på Skansen och som liveartist runt om i Sverige på somrarna.