ALAE - Umeå - Biljetter

ALAE - Umeå - Biljetter

Att jämföra med den konstnärliga process som arbetet med koreografi kan vara för mig. För sitt eget kompani Andersson Dance skapar Örjan Andersson olika sorters koreografiska verk, of...

Ytterligare information ...

  • Var och när?

  • För mig och andra

  • Eventim Community

Prisöversikt

Boka biljetter
EvenemangOrterDatum
ALAEUMEÅ
NorrlandsOperan
on, 2017-10-18
19:00
 
Från SEK 210,00
Print@Home biljetter finns  Biljetter
Till evenemangsöversikt1 - 1 från 1

Information

Att jämföra med den konstnärliga process som arbetet med koreografi kan vara för mig.

För sitt eget kompani Andersson Dance skapar Örjan Andersson olika sorters koreografiska verk, ofta med fokus på livemusik . Hans koreografiska arbete fokuserar på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större live-musikverk till opera, till textbaserat arbete och till utforskandet av klassisk musik. Han är känd för att blanda scenens olika yrkesutövare, som t. ex. skådespelare, operasångare, musiker och dansare, så att de arbetar tillsammans och kommunicerar med ett och samma fysiska språk.

– Det är ett inspirerande arbetssätt för både mig och de medverkande, säger Örjan Andersson vidare. Alla är både proffs och fullkomliga nybörjare på samma gång; en skådespelare är nybörjare vad det gäller dans, men tvingas in i det språket och dansaren tvingas in i teatern och texten.

Jag arbetar med de olika yrkesutövarna som en grupp och delar inte upp dem. På så vis lär de sig av varandra och hittar både likheter och skillnader mellan de olika genrerna.

I nära samarbete med de medverkande har Örjan Andersson koreograferat rörelse och dans till flera klassiska musikverk, vilka har rönt uppskattning hos en stor publik. Inte minst verket Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia, som han skapade tillsammans med Scottish Ensemble 2015, där elva stråkmusiker möter fem dansare i en ny tolkning av ett av musikhistoriens mest klassiska verk av Bach.

Verket har blivit en stor framgång för Andersson Dance och Scottish Ensemble. Föreställningen har turnerat och spelat för utsålda konserthus i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Norge. I Umeå spelades den på NorrlandOperan i februari 2016 med två utsålda föreställningar.

 I höst väntar ett gästspel på Shanghai Concerthall i Kina 27-28 oktober och den 26-28 april 2018 är Andersson Dance & Scottish Ensemble inbjudna att göra fyra föreställningar på The Kennedy Center i Washington USA. Efter detta följer tre föreställningar på The Barbican i London 5-7 Juni 2018.

– Det är otroligt inspirerande, intressant och kul att träffa en ny publik! säger Örjan Andersson kring turnerandet med Goldberg Variations. Många kommer fram och säger att föreställningen fungerar som en ögonöppnare, och att de fått en helt ny upplevelse av musiken.

Längd: 1 h 30 min

Introduktion 30 min innan start.

Publiksamtal efter föreställningen.

Medverkande

Koreografi Örjan Andersson

Musik Ludvig van Beethoven


Piano Per Tengstrand


Dansare Ida “Inxi” Holmlund, Javier Perez och Jernej Bizjak


Kostym Bente Rolandsdotter


Foto Chrisander Brun


Samproduktion Andersson Dance och Regionteatern Blekinge Kronoberg
Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet och Stockholm Stad Verket produceras av Andersson Dance och Nordberg Movement

Presenteras genom Dansnät Sverige

Fortsätt till andra evenemang